Rasistickým násilníkom z Maduníc sa vymeraný trest nepáči, odvolali sa

10.09.2012 Trnava

Trnava 10. septembra (TASR) – Krajský súd v Trnave by sa mal v utorok 11. septembra zaoberať odvolaním dvoch odsúdených, ktorým prvostupňový súd v Piešťanoch vymeral v máji tohto roku trinásťročný trest za zločin podnecovania národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti a zabitie. Peter H. a František B. dostali trest za to, že vlani v Maduniciach v okrese Hlohovec po skončení Cibuľových slávností bezdôvodne napadli 63-ročného Andreja Poláka, ktorý na následky zranení z bitky zomrel v trnavskej nemocnici.

Okrem toho vtedy mladí Rómovia vo veku 18 a 23 rokov napadli v areáli miestneho amfiteátra ďalšieho muža, iných účastníkov slávností provokovali a vyhrážali sa likvidáciou pre ich bielu farbu pleti.

Na pojednávaní na Okresnom súde v Piešťanoch obaja muži sa pozostalým obete ospravedlnili a čin oľutovali, rasistický motív činu však odmietli. Po tragédii, ktorá otriasla Madunicami a vyostrila vzájomné vzťahy majority a Rómov, začala pracovať v obci obecná polícia. Už v auguste sa tam však stal ďalší závažný incident, keď po policajnom zákroku napadol a vážne zranil 18-ročný rómsky mladík náčelníka polície, ktorého museli previezť so zraneniami do nemocnice.
 

Vyberte región